Organski Shea puter

Organski shea puter, poznat i kao karite puter, je prirodni proizvod dobijen iz orašastog ploda drveta karite, koje je autohtono u Zapadnoj Africi. Među zemljama koje uzgajaju karite drvo, Gana je jedna od najvažnijih.

Gana ima dugu tradiciju u proizvodnji organskog shea putera, koji se koristi u medicinske, kozmetičke i prehrambene svrhe. She puter je bogat vitaminom A, E i F, kao i masnim kiselinama, koji su izuzetno korisni za zdravlje kože i kose. Korišćenjem organskog shea putera iz Gane, ne samo da dobijate kvalitetan proizvod, već takođe doprinosite i održivom razvoju i podržavate lokalne proizvođače.

Postupak proizvodnje organskog shea putera iz Gane počinje sakupljanjem plodova drveta karite sa zemlje, nakon sazrevanja. Plodovi se otvaraju i koštice se čiste od pulpe. Nakon toga, koštice se peru i suše na suncu, a zatim se peku u posebnom loncu, u zavisnosti od tradicionalne tehnike proizvodnje koja se koristi u određenoj zajednici.

Kada se koštice ispeku, one se melju i dodaje se malo vode da bi se dobila masa koja se kuva na vatri dok se ne pretvori u ulje. Ovo ulje se zatim ostavi da se ohladi i stvrdne, nakon čega se stvrdnuti puter izvadi iz posude i pakuje u tegle. Konačni proizvod je potpuno prirodan i bez aditiva, što ga čini izuzetno zdravim i bezbednim za korišćenje.

Organski shea puter iz Gane ima mnoge prednosti za kožu i kosu. On može da pomogne u hidrataciji suve kože, smanjivanju bora i ožiljaka, ublažavanju upale i svraba, i čak pomaže u lečenju ekcema i psorijaze. Takođe je dobar izvor antioksidanata, koji pomažu u zaštiti kože od štetnih uticaja slobodnih radikala.

Kada kupujete organski shea puter iz Gane, trebalo bi da obratite pažnju na etičku i održivu proizvodnju. Neki proizvođači koriste sirovine koje su dobijene korišćenjem destruktivnih tehnika, poput seče stabala, što može dovesti do uništavanja lokalnih ekosistema. Naš organski shea puter se proizvodi na način koji poštuje prirodu i okolinu.