Kakao

Kakao se dobija od biljke kakaovac. Ova, za mnoge dragocena tropska biljka, potiče iz Južne Amerike. Veruje se da datira još iz 1900. godine pre nove ere, pri čemu je u Evropu stigla tek u 16. veku.
Kakaovac najbolje uspeva u tropskim područjima s dosta vlage i bez direktnog izlaganja jakom suncu. Berba se odvija dva puta godišnje, prvi put po okončanju kišne sezone, a drugi put pre nego što počne nova kišna sezona.
Na tlu Aftike, Obala Slonovače je najveći svetski proizvođač, nakon nje je Gana. Kakao iz Gane je toliko kvalitetan da je veliki deo proizvodnje ovog proizvoda preuzela kompanija Nestle.

U našoj ponudi su dve vrste kakao praha – prirodni i alkalizovani.
Proces dobijanja kakaa:
Zrna kakaovca – prženje – hlađenje – ljuštenje – mljevenje – presovanje – mljevenje u kakao prah.
Kakao se pravi kada se suvi ostaci zrna kakaovca, koja su presovana da bi se izvukao maslac, samelju u fini prah. Ovako dobijeni kakao prah ima nizak nivo masti i intenzivan ukus čokolade. To je prirodni kakao prah.
Proces alkalizacije kakaovca započeo je sredinom 1800-ih u Holandiji, kao pokušaj kontrole kvaliteta proizvodnje kakaovca. Alkalizacija se događa pre ili nakon mlevenja, kako bi se smanjila kiselina, i time uklonili kiseli ukusi. Često ima tamnije braon boju i ukusniji je, jer su neke kiseline uklonjene. Ali to ne smanjuje čokoladni ukus.
Kakao prah je moćan antioksidans, antidepresiv i afrodizijak. Ukusan je, prijatnog mirisa, daje trenutnu energiju, podiže raspoloženje, balansira metabolizam, smanjuje šećer u krvi, pomaže da izgubite na težini. Zbog svog mineralnog sastava spada u najkompleksnije namirnice poznate čoveku. Jedan je od najboljih izvora magnezijuma.