Seme Neem drveta

Seme neem drveta je prirodni proizvod koji se dobija iz semena drveta neem, koje se uzgaja u Gani i drugim zemljama u Africi i Aziji. Ovo seme je poznato po svojim brojnim zdravstvenim koristima, a koristi se i u kozmetičkoj industriji. U ovom blog postu, detaljnije ćemo istražiti šta je neem seme, kako se koristi i koji su njegovi zdravstveni i kozmetički benefiti.

Neem drvo, čije je naučno ime Azadirachta indica, je vrsta koja je autohtona u Indiji, ali se uzgaja u celom svetu. Drvo može da dostigne visinu od 15-20 metara, a njegovi plodovi su korišćeni u tradicionalnoj medicini i kozmetici. Seme neem drveta je jedan od delova drveta koji se koristi, a najčešće se koristi za dobijanje neem ulja.

Proces proizvodnje neem semena se sastoji od sušenja i brušenja semena, nakon čega se dobija neem prah ili neem ulje. Neem prah se koristi kao dodatak ishrani, jer sadrži velike količine antioksidanata i drugih nutrijenata. Takođe se koristi u kozmetici, kao sastojak u šamponima, sapunima i drugim proizvodima za negu kože i kose.

Neem ulje, sa druge strane, se dobija iz semena neem drveta kroz hladno presovanje. Ovo ulje ima antiseptička, antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, i koristi se za tretiranje brojnih stanja kože, uključujući akne, ekcem i psorijazu. Neem ulje takođe ima sposobnost da ublaži bolove i upale, a koristi se i kao sredstvo za zaštitu od insekata i kao repelent.

Neem seme ima i antifungalna svojstva, zbog čega se koristi za lečenje gljivičnih infekcija. Takođe može da pomogne u smanjenju holesterola i regulisanju nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim u prevenciji i lečenju dijabetesa i srčanih bolesti.

Kada koristite neem seme, važno je da birate visokokvalitetne proizvode. Naše neem seme koje je organsko i ne sadrži pesticide ili druge aditive, a važno je i da je dobijeno iz održive proizvodnje, koja ne šteti životnoj sredini i podržava lokalne proizvođače.